AMSTERDAM – Waar de vastgoedwereld vrijwel direct voor vreesde, blijkt nu uit harde cijfers. Investeringen in de Nederlandse woningbouw zijn ingestort, naar eigen zeggen niet door gestegen bouwkosten maar door de plannen van minister Hugo de Jonge om ook huren in de vrije sector aan banden te leggen. „De Jonge heeft in feite zelf die bouwprojecten stilgelegd”, stelt makelaarsvoorzitter Onno Hoes. Ook sociale huur en koop worden keihard geraakt.

In Q2 werd in Nederland maar voor €282 miljoen belegd in nieuwbouwwoningen, blijkt donderdag uit het kwartaalrapport van internationaal vastgoedadviseur CBRE. In het eerste kwartaal was dat nog €777 miljoen. Het is ook ver beneden het langjarige gemiddelde per kwartaal (€664 miljoen).

„Slechts twee keer in de laatste zeven jaar lag het volume voor nieuwbouwwoningen zo laag als afgelopen kwartaal”, melden de onderzoekers van CBRE.

Dat ligt volgens hen niet inflatie of stijgende bouwkosten. „Het 2e kwartaal werd gekenmerkt door beleidswijzigingen, in het bijzonder de dreigende regulering van het middenhuursegment. Het risico bestaat dat de overheid kiest voor volledige regulering van de huur in het middeldure segment.”

In mei lanceerde De Jonge zijn plan voor een puntensysteem in de middenhuur, om te voorkomen dat middeninkomens te veel betalen voor een woning. Wat de bovengrens wordt is nog onduidelijk, ergens tussen de €1000 en €1250, en evenmin is zeker of de rechter deze ingreep in het eigendomsrecht van huurbazen gaat accepteren.

Somber

CBRE is somber over de woningbouw dit jaar. „We verwachten dat de dreigende regulering tezamen met de hoge bouwkosten, de toegenomen lokale verplichtingen en bouwvereisten een halt toeroepen aan een groot aantal nieuwbouwontwikkelingen. Op korte termijn zijn projecten simpelweg niet meer financieel haalbaar.”

Vorige week meldde makelaarsorganisatie NVM al dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar tot net geen 5000 woningen, het laagste aantal sinds het einde van de kredietcrisis.

Handrem

Ook voorzitter Onno Hoes van makelaarsclub NVM wees daarbij op de onzekerheid bij beleggers over de kabinetsplannen. „Beleggers weten niet of ze later €1000, €1100 of €1200 voor een huurwoning kunnen vragen. Dan trappen ze op de handrem en wordt een bouwproject in de ijskast gezet. Vaak betreft het een project waar ook sociale huur en koop bij zit, maar dat gaat dan ook allemaal niet door.”

Volgens CBRE raakt de onzekerheid vooral het middensegment met huurwoningen tot 70 m². „En dat terwijl de behoefte aan kleinere huurappartementen juist groot is en dit nieuwbouwproduct ook veel voorkomt in grootstedelijke nieuwbouwplannen.”

Over de woningbouw op langere termijn is CBRE positiever. „De Nederlandse woningmarkt blijft interessant voor nationale en internationale beleggers. Het is met name de onzekerheid en wispelturigheid rond toekomstige regelgeving die zorgt voor terughoudendheid.”

 

14 juli 2022 Jasper de Groot

The following two tabs change content below.