Het kabinet neemt maatregelen om de woningmarkt toegankelijker en betaalbaarder te maken voor starters en mensen met een middeninkomen. Zo komt er een maximum op de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector.

Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om in buurten waar dat nodig is een opkoopbescherming in te voeren. Dat moet voorkomen dat beleggers betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen opkopen, om ze te gaan verhuren.

Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). “Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen,” aldus de bewindsvrouw. “Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk.” Daarom neemt het kabinet maatregelen ‘om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan’.

Verhuurders in de vrije sector mogen de huur jaarlijks niet verder laten stijgen dan 2,5 procent, plus inflatie. Daarmee worden huurders in dat segment straks net zo behandeld als mensen met een sociale huurwoning. Daarnaast wil Ollongren het mogelijk maken een tijdelijk huurcontract met een of twee jaar te verlengen. Nu moet een tijdelijk contract altijd worden gevolgd door een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

The following two tabs change content below.