Grootste procentuele prijsdaling in acht jaar

De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gedaald. Een nieuwe huurder betaalde € 16,16 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning, 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Een vergelijkbare prijsdaling werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2012. 1 De cijfers hebben betrekking op: • het aantal op pararius.nl afgemelde woningen in het vierde kwartaal van 2020 • vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf € 737,14 per maand) • huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders Nuance vrije sector is noodzakelijk met uitsplitsing tussen kaal (1), gestoffeerd (2) en gemeubileerd (3)

1 Houdt in dat de huurwoning zonder meubels, vloeren, verlichting en verduistering wordt verhuurd. 2 Houdt in dat de huurwoning zonder meubels maar wel met vloeren, verlichting en verduistering wordt verhuurd. 3 Houdt in dat de huurwoning volledig ingericht wordt verhuurd.

De prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector vlakte af in de eerste twee kwartalen van 2020. Het kantelpunt lag in het derde kwartaal van 2020, toen er voor het eerst in zes jaar een lichte prijsdaling te zien was en nieuwe huurders 0,4 procent minder betaalden dan het jaar daarvoor. Nu zet deze prijsdaling zich voort.

Oplevervormen

Pararius hanteert drie oplevervormen: gemeubileerd, gestoffeerd en kaal. De prijs van gestoffeerde huurwoningen daalde afgelopen kwartaal met 5,3 procent naar € 15,18 per vierkante meter per maand. Voor een kale huurwoning betaalden nieuwe huurders € 11,92 per vierkante meter per maand, 0,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal van 2019. Ook gemeubileerde woningen daalden in prijs. Met een gemiddelde huurprijs van € 18,20 betaalden nieuwe huurders 7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

G5

Voorbode voor de rest van Nederland Ontwikkelingen in de vijf grote steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht) zijn vaak een voorbode voor de rest van Nederland. “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de hoofdstad”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Na de crisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde.” In Amsterdam stagneerden de huurprijzen vanaf het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde deze stagnatie krap een jaar later (Q1 2020). Ook prijsdalingen werden eerst in Amsterdam geconstateerd en volgden vervolgens op landelijk niveau.

Amsterdam

De prijsdaling in onze hoofdstad zet nog steeds door. In het derde kwartaal van 2020 daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs al met 5,8 procent, het afgelopen kwartaal was de procentuele prijsdaling nog groter. De gemiddelde huurprijs nam met 6,8 procent af tot € 22,08 per vierkante meter per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius (2011) werd niet zo’n grote procentuele huurprijsdaling gemeten in Amsterdam. Dit is tevens de laagst gemeten vierkantemeterprijs sinds het derde kwartaal van 2017. Huurwoningen zijn het duurst in Amsterdam Centrum. De prijzen daalden hier met 9,9 procent, nieuwe huurders betaalden € 23,29 per vierkante meter per maand. In Amsterdam Zuid daalden de prijzen met 7,8 procent en betaalden nieuwe huurders per vierkante meter € 23,28. Nog niet eerder lagen de huurprijzen van deze twee stadsdelen zo dicht bij elkaar. Pararius Huurmonitor Q4 2020 Huurders zijn het goedkoopst uit in Amsterdam Zuidoost. Per vierkante meter betaalden nieuwe huurders in het vierde kwartaal van 2020 € 17,40. De huurprijzen stegen hier met 2,4 procent omdat ze voor Amsterdamse begrippen nog relatief laag zijn.

Rotterdam

In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent naar € 15,48 per vierkante meter per maand. Sinds het eerste kwartaal van 2018 werd niet zo’n lage vierkantemeterprijs gemeten. In meerdere Rotterdamse wijken was een daling van de vrije sector huurprijzen zichtbaar. De grootste procentuele prijsdalingen werden gemeten in Centrum (-8%), Noord (-5%) en Delfshaven (-6,2%). Ook in Charlois daalden de huurprijzen van vrije sector huurwoningen met 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden per vierkante meter € 12,75 per maand. De absolute huurprijzen lopen in de havenstad wel nog behoorlijk uiteen: voor een woning van 75 vierkante meter betaalden nieuwe huurders in het Centrum € 1.351 per maand, een even grote woning in Charlois kostte € 956.

Den Haag en Eindhoven

In Den Haag daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs het afgelopen kwartaal met 3,1 procent naar € 15,83 per maand. In Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs met 2,9 procent naar € 14,11 per vierkante meter per maand. Voor beide steden geldt dat dit de laagst gemeten vierkantemeterprijs is sinds het tweede kwartaal van 2018.

Utrecht

Utrecht is de enige van de vijf grootste steden van Nederland waar nieuwe huurders er niet op voor- of achteruit gingen ten opzichte van een jaar geleden; de huurprijzen bleven het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk. Nieuwe huurders betaalden € 17,81 per vierkante meter per maand. Dit was in het vierde kwartaal van 2019 € 17,80. In de metropoolregio Utrecht is de druk op de woningmarkt hoog, maar Minister Ollongren werkt aan het vergroten van de plancapaciteit. In Utrecht starten de komende periode drie grote gebiedsonderzoeken naar waar grootschalige woningbouw mogelijk is. Samen hebben deze gebieden binnen het stedelijk netwerk potentie voor zo’n 70.000 tot 100.000 woningen tot 2040 (4)

4 Rijksoverheid, Plancapaciteit bouw woningen flink omhoog

Dure steden in Noord-Holland

Dat Noord-Holland de duurste provincie van Nederland is, is niet gek: drie van de vijf duurste steden in Nederland liggen in deze provincie. Het gaat om Amsterdam (€ 22,08), Amstelveen (€ 18,21) en Haarlem (€ 18,11).

In al deze steden daalden de vierkantemeterprijzen het afgelopen kwartaal. Amstelveen spant de kroon: nieuwe huurders betaalden 11,3 procent minder per vierkante meter per maand. De laatste prijsdaling in Amstelveen werd gemeten in het vierde kwartaal van 2012. Toen daalde de vrije sector huurprijs met 2,4 procent. De Groot: “Een direct aan Amsterdam grenzende stad als Amstelveen is populair onder expats. De komst van COVID-19 is hier ongetwijfeld ook een belangrijke katalysator geweest voor het dalen van de huurprijzen. Blijven expats weg, dan blijven veel vrijgekomen huurwoningen onbewoond. Om leegstand te voorkomen worden huurprijzen naar beneden bijgesteld.” Dat concludeert ook Tim van Breukelen van Koops Makelaardij uit Amstelveen. “Expats zijn terug gegaan naar hun thuisland en ook particuliere investeerders hebben net voor de vernieuwde belastingregeling een woning aangeschaft die ze nu graag willen verhuren. Voor de corona-uitbraak verhuurden wij het overgrote deel van ons aanbod aan expats. Amstelveen is zeer populair onder expats, maar veel van hen zijn terug naar hun thuisland gegaan en de aankomst van nieuwe expats laat nog op zich wachten. De prijzen zijn naar beneden bijgesteld om zo een bredere doelgroep aan te kunnen trekken.” Volgens van Breukelen zijn luxe huurwoningen het hardst geraakt, de verhuur duurt nu een stuk langer. “Maar ook een appartement van € 1.250 per maand was voor de coronacrisis binnen een week verhuurd, ook dat duurt nu wat langer. Desondanks hebben we de afgelopen maanden toch veel woningen verhuurd.”

Uit Pararius Huurmonitor Q4 2020