In deze grafiek heb ik de prijsontwikkeling van de #koopwoningmarkt en vrije sector #huurmarkt en het algemene inflatiecijfer sinds 2014 tegen elkaar afgezet.

We hebben in Nederland een koopmarkt (60% van de woningvoorraad) die bijna 8 keer zo groot is als de vrije sector huurmarkt (8% van de #woningvoorraad) en zelfs 20 keer zo groot is als het gedeelte dure huur in de vrije sector. De gemiddelde prijs voor een #koopwoning is in 8 jaar tijd ruim 2,5 keer zo hard gestegen als een #huurwoning in de vrije sector (zie grafiek).

Het is onverteerbaar dat onze minister zich vervolgens richt op het kleinste segment (#huren hoger dan € 1.000,- per maand) dat slechts 3 procent van de totale woningvoorraad uitmaakt. En dat doet met regels die averechts werken.

#Woningverhuurders zouden misbruik maken van de #krapte op de huurmarkt omdat de huren stegen bij een grote vraag. Sinds 2014 hebben we het over 37% stijging waarvan 19% inflatie (zie grafiek). Kijkt hij ook zo aan tegen de #woningbezitter die zijn woning op dit moment voor bijna het dubbele verkoopt in vergelijking tot 2014?

De #verhuurders zijn de oplossing van het probleem en niet het probleem. In een land waarin alle segmenten overspannen zijn is er maar een oplossing en dat is #woonruimte creëren en niet schuiven met segmenten.

We hebben in Nederland een kolossale uitdaging op vlak van #woningsplitsen#woningdelen#transformatie en #bijbouwen. Verhuurders de gordijnen in jagen maakt deze uitdaging alleen maar groter.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
20 juli 2022, Jasper de Groot
The following two tabs change content below.